SCOALA ROMANA DE SCHI

Pagina Facebook
 
 • Școala Română de Schi

  Sistemul metodic oficial pentru predarea schiului alpin, în România.

  Mai mult
 • Asociația Națională a Școlilor de Schi din România

  Lista școlilor de schi / snowboard din România.

  Mai mult
 • Monitori schi / snowboard

  Reglementarea ocupației de monitor schi / snowboard în România și UE.

  Mai mult

Monitori schi / snowboard

 

Reglementarea ocupației în România.

Formare & specializare monitori schi / snowboard.

Recunoașterea calificării în UE.

Training anual monitori schi / snowboard.

Noul card monitori schi.

Resurse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reglementarea ocupației în România.

Ocupația Monitor schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă este oficială, în România. Codul ocupației în COR: 342214, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale nr. 856 / 11 iulie 2011 (publicat în Monitorul Oficial 561 / 2011).

 

Art. 2. - Ordin 856 / 2011
(1) Clasificarea ocupațiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfasoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupației.

 

Autoritatea Națională pentru Calificări, Comitetul sectorial Educație, Formare profesională, Cercetare - proiectare, Sport, a redactat și publicat în 2009 Standardul Ocupațional pentru calificarea: monitor de schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă. Ocupațiile avute în vedere în stabilirea ariei ocupaționale sunt: monitor de schi alpin, monitor de schi fond, monitor de schi telemark, monitor snowboard.

 

Conform Standardului Ocupațional, monitorul de schi, snowboard și alte sporturi de alunecare pe zăpadă organizează cursuri de inițiere și perfecționare în practica schiului, snowboard-ului și a altor sporturi de alunecare pe zăpadă, în scop comercial.

 

Conform OMT nr. 491 / 2001 pentru aprobarea Normelor privind omologarea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement, Art. 3.7: Pe pârtiile de schi pentru agrement organizarea şi funcţionarea şcolilor de schi se realizează numai de către monitori de schi atestaţi.

 

 

 

 

Formare și specializare monitori schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă.

Pentru practicarea profesiei sunt necesare studii medii (cu diplomă de bacalaureat) urmate de un curs de formare profesională, derulat de furnizori de formare profesională autorizaţi, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. Mai multe detalii aici.

Ocupaţia de Monitor de schi, snowboard şi sporturi de alunecare pe zăpadă poate fi practicată şi de o persoană cu cetăţenie română sau aparţinând spaţiului Uniunii Europene, care dovedeşte în cadrul unui proces de evaluare că deţine competenţele specifice standardului ocupaţional, corespunzătoare programului de pregătire din cadrul furnizorilor de formare profesională autorizaţi şi prezintă toate documentele solicitate de forul tutelar.

Persoana care doreşte să devină monitor de schi, snowboard şi sporturi de alunecare pe zăpadă, trebuie să facă dovada următoarelor documente:

- Cazier judiciar

- Diploma de bacalaureat şi foaia matricolă

- Avizul Federaţiei Române de Schi şi biatlon

- Adeverinţă/ Certificat de sănătate (conform reglementărilor în vigoare)

- Portofoliu (orice alte dovezi care să confirme activitatea în domeniul sporturilor de iarnă de performanţă) - la cererea furnizorului de formare profesională sau centrului de evaluare.

Perfecționarea și specializarea monitorilor de schi / snowboard se realizează prin stagii de pregătire specifice (teoretice și practice) pentru obținerea unei categorii de clasificare superioară, precum și training-uri anuale sau alte forme de pregătire recunoscute oficial.

Curs formare monitori.

Începând cu data de 12 decembrie 2013, FRSB organizează Curs de Formare Profesională pentru Ocupația Monitor schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă. Detalii aici.

 

 

 

 

Recunoașterea calificării profesionale în Uniunea Europeană.

În anumite state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, exercitarea profesiei de monitor de schi se va realiza în baza Memorandumului privind proiectul pilot pentru emiterea în Uniunea Europeană a cardului profesional european pentru monitorii / instructorii de schi.
În România, cardul profesional european va fi eliberat de Federația Română de Schi Biatlon, în calitate de autoritate competentă.

În acest context România a semnat acordul MOU (Memorandum of Understanding), elaborat în baza Directivei 2005/36/EC.

Cardul profesional va fi recunoscut de toate cele nouă state membre ale UE care aplică MOU, începând cu data de 15 septembrie 2012. Acest lucru le va permite monitorilor de schi să beneficieze de recunoașterea automată a calificărilor lor, în țările în cauză.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, publică periodic informații oficiale referitoare la monitorii de schi și MOU, la adresa www.cnred.edu.ro.

 

Comunicat FRSB (Federația Română Schi Biatlon):

Va informam ca Federatia Romana de Schi Biatlon, a fost desemnata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) in calitate de coordonator national pentru recunoasterea calificarilor profesionale, ca autoritate competenta pentru profesia de monitor de schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada. 
Aceasta decizie a fost luata in data de 5 ianuarie 2010, ca urmare a solicitarii Comisiei Europene, ca Romania sa desemneze reprezentantul sau in cadrul Grupului European de lucru privind facilitarea recunoasterii profesiei de monitor de schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada. 
In aceasta calitate Federatia Romana de Schi Biatlon a semnat in data de 24 ianuarie a.c., in cadrul Grupului European, Memorandumul privind proiectul pilot de introducere a cardului profesional pentru monitorii de schi. 
Cardul profesional permite monitorilor de schi si sporturi de alunecare pe zapada din Romania, care detin categoria I, sa aiba mobilitate pe piata muncii in tarile din Uniunea Europeana. 
Va precizam totodata ca Federatia Romana de Schi Biatlon, in calitate de autoritate competenta a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, sa formuleze o Nota de Fundamentare privind reglementarea profesiei de monitor de schi, catre Guvernul Romaniei, care sa emita o Hotarare de Guvern in acest sens.

MOU română (pdf).

MOU engleză + anexe (pdf). 

 

 

 

 

Training anual monitori schi / snowboard.

În baza Regulamentului de Funcționare a Școlilor de Schi și Monitorilor de schi / snowboard, precum și a cerințelor internaționale în materie, monitorii de schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă din România, sunt obligați să participe anual la un training de pregătire specific, pentru aducerea la zi a cunoștințelor. Training-ul anual are durata de 1 zi și este organizat numai cu avizul Asociației Naționale a Monitorilor de Schi din România.

Training anual 2012 (Cluj-Napoca): Organizator - Școala de Schi Euroski, Coordonator training: Lect. Univ. Dr. Petru Grigoraș. 

 

aviz training euroski                               poster training euroski

 

 

 

 

Noul card pentru monitorii de schi / snowboard.

Începând cu sezonul 2012 - 2013 se va utiliza Cardul Profesional.

 

model card monitori fata 

 

model card monitori spate 

 

 

 

 

Resurse.

În curând...

 

 

 

Documente

+Toate documentele